Therese Nordblom
1887 – 1988
Född i Strömstad 1887. Autodidakt. Dotter till repslagaren Konstantin Hansson. Arbetade som retuschörska hos fotografen Svante Haeger. Träffade lotsen Axel Nordblom från Väderöarna och gifte sig med honom. Therese och Axel bodde efter giftermålet på Väderöarna i 36 år och fick tre barn.
Det var på Väderöarna som Therese stal sig tid och på egen hand utvecklade sina talanger som konstnär. Hon fotograferade, målade akvarell och tecknade. Framför allt i akvareller kom hennes form och färgkänsla till sin rätt. Säkerheten och kärleken i hennes beskrivning av hav, öar, båtar, djur och människor är markant, och hon lyckas med konststycket att framställa Bohusläns kustlandskap på ett sådant vis att vi känner igen oss, och samtidigt fångar hon liksom idén om hur vi vill att det skall vara.
Sommaren 1932 hittade direktören för svensk-franska galleriet i Stockholm, Gösta Olsson, ut till Väderöarna och Therese Nordblom. Hon fick senare på hösten ställa ut sina akvareller tillsammans med tavlor av storheter som Isaac Grünewald, prins Eugen, X-et Erixson, Sigrid Hjertén, Carl Eldh och Bror Hjort. Alla hennes tavlor såldes –bland annat till Nationalmuseet – kritiken var god och succen ett faktum.
Sedan hände utåt synbart ingenting, men Therese fortsatte flitigt att måla på sin fritid.
Therese och Axel flyttade iland till Fjällbacka 1945. Där bodde de i ett hus vid hamnen och massor av människor kom för att hälsa på den alltid lika gästfria konstnärinnan. Hon sålde sina akvareller till snart sagt varenda fjällbackabo och sommargäst.
1988 hölls två stora retrospektiva utställningar med tavlor av Therese Nordblom i Fjällbacka respektive Strömstad.
Karl-Allan Nordblom