Baldevins Bröllop

Hamnsjåaren Baldevin (Edvard Persson) och kapten Sörensen (Arthur Fischer). Foto: Europa Film

1938 spelades delar av filmen Baldevins bröllop in i Fjällbacka. Historien byggde ursprungligen på en norsk pjäs, ”Baldevins bryllup” av Vilhelm Krag. 1926 gjordes också en norsk film med samma namn.
Edvard Persson spelar huvudrollen och svarade också för en del av manuset.
En rolig detalj var att i en scen vågade Edvard Persson inte själv agera. Han skulle klättra uppför en stege mot en brinnande väderkvarn. Här behövdes en sk ”stand-in” och denne var Allan Waldner!

Handlingen i kort

Baldevin (Edvard Persson) är en fattig och bostadslös hamnsjåare i Göteborg. Han träffar där kapten Sörensen (Arthur Fischer) som han känner sedan tidigare. Sörensen föreslår att Baldevin ska följa med till hans hem, Fjällbacka i filmen, för att där lägga an på en rik änka, fru Westman, spelad av Dagmar Ebbesen.

I handlingen finns också ett ungt par, Johan, kallad ”Havets son” (Björn Berglund) och skeppsmäklare Ekmans dotter Astrid (Elsa Holmquist). Skeppsmäklaren ogillar Johans uppvaktning av dottern. Under en storm förliser Johan och Astrid med skeppsmäklarens segelbåt (se bild nedan). Baldevin som fått låna pengar av änkan till en fiskebåt, Gripsholm II, kommer till undsättning och räddar det unga paret.

Slutresultatet blir att skeppsmäklaren låter Astrid förlova sig med Johan samtidigt som man firar bröllopet mellan Baldevin och fru Westman.

Några pressröster från 1938

DN: ”…i stort sett förtrollande frisk och vacker Bohuslänfilm, börjande med roliga och autentiska scener från Göteborgs fiskhamn och inlopp och fortsättande med en mängd förtjusande trevliga och välfotograferade seglings- och fiskebilder ute från skärgården”.

StT: ”Någon komposition finns inte i filmen. Fotograferna äro tränade, och det var delvis ypperliga bilder den unge Ekman tagit av hamn, hav och notar, så dignande av sill, att biopubliken spontant sade Ah!. Filmens olika ingredienser fogas till varandra utan charm och atmosfär, det är en rent mekanisk addition av naturbilder, reportagebilder, kärleksbilder, folklustspel, midsommardans, bohuslänskt bröllop och – Edvard Persson. Buskteater och filmreportage – det är två världar, som passa lika bra ihop som olja och vatten”.