Historia

Denna ö är en lite speciell pärla bland de ca 35.000 öar och skär, som under istiden skars ur graniten av vatten och is från det enormt tunga täcket av inlandsis med sina mäktiga glaciärer. När isen ´drog sig tillbaka´ för ca 15.000 år sedan blev detta pärlband kvar av blankslipad grå eller röd granit, som sträcker sig från Göteborg till norska gränsen. Denna skärgård är på många sätt unik. Dessa granithällar fungerar sommartid som stora bakugnar då de värms upp av solen under dagen och behåller värmen över natten - inte så att man kan steka ägg på dom - men faktiskt värma sig en sval sommarkväll. Och på få ställen i världen kan man överallt - som här - gå behagligt barfota över klipporna. Landhöjningen efter inlandsisen har nu upphört. Den har inneburit att vi ´fått tillbaka´ ca 25 meter.

Det unika med navigeringen i just denna skärgård - till skillnad från de flesta andra - är det som fick min fader att hos mig tidigt inprägla "För det mesta är det djupt"!

För båtfarande innebär detta faktum att man kan lägga till nästan var som helst; och för badande - att man kan dyka eller hoppa direkt från klipporna ner i det kristallklara saltvattnet.

I denna miljö har nornorna spunnit våra förfäders mytiska vävnad och öden - alltifrån stenåldersmänniskorna med sina historiska spår och symboler i hällristningarna vid bland annat Vitlycke i Tanum (´Världsarv`) - via vikingarna under Vikingatiden med Ranrike, som mittpunkt - fram till de krigiska århundradena därefter då Bohuslän ofta var krigsskådeplats mellan Sverige, Norge och Danmark - och med skiftande tillhörighet, beroende på krigslyckan.

Det som har berört Florö mest under senare århundraden och gjort ön till en omistlig kulturhistorisk pusselbit har bland annat varit de sillperioder, som gjort sillpatronerna rika och givit alla som ingick i sillhanteringen bra inkomster. Peter August Johansson var en av dessa mest framgångsrika patroner och rörelseidkare, som - tillsammans med sin moder - krögerskan Abela - drog ihop en ansenlig förmögenhet…

Fortsätt det historiska besöket via tidslänkarna ovan!