Vegetariskt och kulinariskt

I Fjällbacka ska alla känna sig välkomna, oavsett om du äter mat från havet, som vuxit i jorden eller som betat gräs. Att välja grönt ska också smaka skönt och vara en kulinarisk upplevelse.

Ackes

En gammal klassiker precis vid hamnen och Ingrid Bergmans torg. Här serveras klassisk gatuköksmat blandad med lite nya influenser, allt med hög kvalitet. För dig som föredrar vegetariskt finns här en grön burgare samt färdiga sallader med bland annat halloumi att avnjuta på plats eller ta med. Ackes ligger precis vid Ingrid Bergmans torg, och från den nybyggda uteserveringen kan du se både båtarna som kommer in och vimlet av folk på torget.

Restaurang Kroken 

Kroken samsas pizzorna och de vackra utsikten från den stora uteserveringen, där man i väntan på maten kan speja ut över hamnen och livet i och kring båtarna. Som enda pizzeria i Fjällbacka erbjuder de ett veganskt alternativ, och är pizza inte din grej finns även en veganburgare. Alla pizzor går dessutom att få med glutenfri botten.

Jettys Bar

I den gamla ansjovisfabriken Richters ligger Jettys Bar. Från det stora trädäcket kan du lapa både sol så väl som god mat och dryck med fullständiga rättigheter. På Jettys Bar serveras okomplicerad och vällagad mat, där deras wraps/bowls går att få antingen vegetariska eller veganska.

I fikaväg erbjuds bland annat rawfood bollar som uppskattas av de flesta när blodsockret måste fyllas på. Från terrassen spanar du in över Fjällbacka, hamninloppet och skärgården – en utsikt som det aldrig går att tröttna på.

Mamsells

I Stora Hotellet ligger restaurangen Mamsells, med ett namn som refererar till hotellets första ägare Mamsell Charlotta Hanqvist som startade hotellverksamheten på 1930-talet. Över Stora Hotellets alla restauranger basar stjärnkocken Tomas Sjögren.

Mamsell serverar mat lagad från det bästa som havet och grönsakslandet har att erbjuda, med en vacker utsikt över Fjällbacka skärgård. Menyn kan anpassas till både vegetarianer och veganer, och besöket är verkligen en upplevelse i sig!

Café Skafferiet

Inhyst i det gamla handelshuset ett stenkast från vattnet erbjuder Skafferiet klassisk bistromat; cesarsallad, räkmacka och bookmaker toast. Här finns också ett grillspett med grönsaker och halloumi för den som inte äter kött eller fisk. Restaurangen erbjuder trevliga sittplatser både inne och ute där du tillåts att blicka ut över myllret på Ingrid Bergmans torg.

Bryggans Café & Bistro

Bryggan erbjuder flertalet restaurangkoncept, där bistron är en av dem. Här finns ett brett urval av klassiska bistrorätter, men också pizza. Här finns minst ett vegetariskt alternativ. Bistron har även fulla rättigheter, så du kan kombinera musselsoppan, hamburgaren eller pastan med något gott att dricka. 

Grano

Det kan vara stor skillnad på pizza och pizza, något som Grano slagit fasta vid. En halvtrappa ner på hörnet av Stora Hotellet hittar du i denna lilla mysiga lokal vällagade surdegspizzor, blandat med snacks och smårätter som gör alla glada.

Menyn erbjuder gott om vegetariska alternativ, men även veganen i sällskapet kan bli mätt och belåten. Om det finns plats kvar för dessert rekommenderas den klassiska Nutellapizzan (ja, den är lika god som den låter). Öppet helger under för- och eftersäsong samt dagligen under sommarmånaderna.

Bååthaket

Sedan ett par år tillbaka erbjuder Bååthaket vedugnsbakade pizzor som faller alla i smaken. Med stor plats både inomhus och utomhus serveras smaker från det italienska köket med en bohuslänsk touch. Förutom pizza finns också en à la carte meny, så möjligheten att få både vegetarisk pasta och pizza finns. Dessutom finns det gott om sittplatser både inne och ute, och här är ofta vindstilla då restaurangen ligger ett par minuters gångavstånd från havet. Njut av solen, värmen och god mat i lugn och ro!

Chang Thai

Om lite mer asiatiska influencer lockar smaklökarna serverar Chang Thai som namnet antyder klassiska thairätter. Här i lokalen på Allégatan serverar Chang Thai klassiska thaisoppor, wokade nudlar men även sallader i thaistil och sushi. Det mesta på menyn går att få med tofu istället för kött eller fisk, och passar med andra ord de flesta vegetarianer och veganer. Njut av maten inne i restaurangen, eller sittandes vid ett av borden på deras mysiga lilla bakgård.

Setterlinds Bageri

Bageriet Setterlinds har funnits i Fjällbacka sedan år 1900. Hos dem kan du få i dig både en rejält matig macka, en mumsig kanelbulle eller klassikern mandelberg som långväga gäster känner till genom bland annat Ingrid Bergman och Camilla Läckberg. Setterlinds bageri har även öppet för frukost för de morgonpigga. Ett besök hos dem är inget du vill missa!

Asado

Ta med familjen, vännerna eller någon annan du håller kär och res med smaklökarna till Sydamerika för en kväll! På Asado serveras en uppsjö av klassiska latinamerikanska rätter, där tacosen självklart har en given plats på menyn. Asado erbjuder dessutom både vegetariska och veganska alternativ, så att alla kan bli mätta och belåtna! Belägen i samma byggnad som Stora Hotellet håller denna krog öppet kvällstid juni – augusti.

Everts Tapasbar

En bit av Spanien i Fjällbacka? Absolut! På Everts Tapasbar kan du njuta av klassiska tapasrätter som croquetas, patats bravas och albóndigas med en kanna sangria och hög mysfaktor. Här finns flertalet vegetariska alternativ på menyn.

Döpt efter Fjällbackaprofilen Evert serveras här klassisk tapas hela kvällarna. Efter att ha bytt lokal öppnar Everts Tapasbar på nytt sommaren 2021. Observera att du inte kan boka bord, utan endast drop-in gäller.