Utsiktsplatser i Fjällbacka

Med närhet till skog, fjäll, hav och sjöar behöver du inte kompromissa när du åker till Fjällbacka – här får du det mesta av vad Sveriges natur kan erbjuda. Och om du gillar storslagna vyer och vackra landskap ska du ta dig upp på höga höjder. Glöm inte heller att solen går ned i väst, det betyder att du kan få möjlighet till helt magiska solnedgångar som färgar himlen i oändligt många färger – ett måste om vädret är klart.

Nedan listar vi några utsiktsplatser i Fjällbacka du kan bocka av under din vistelse här.

Fjällbacka kyrka

Fjällbacka kyrka står stolt och blickar ut över samhället. Det är nästan det första du ser både när du kommer med båt eller med bil – en klassisk byggnad med andra ord. Men vad många inte vet är att du även har en fantastisk utsikt över skärgården från kyrkan också. Ta dig en liten promenad och blicka västerut så ser du ut över delar av skärgården.

Vetteberget

Vill du se mer av skärgården är det upp på Vetteberget du ska bege dig. Det är efter detta berg ordet ”fjäll” i Fjällbacka kommer ifrån. Härifrån kan du se det mesta av samhället och stora delar av skärgården långt upp i norr och ner i söder. Vid vackert väder kan du även se hela vägen ut till Väderöarna, 8 sjömil från fastlandet.

För att ta dig till Vetteberget kan du gå igenom den berömda Kungsklyftan, även känd som ingången till Mattisborgen i Ronja Rövardotter.

Källvikshöjden

Bakom kyrkan, österut, ligger Källvikshöjden. Här kan du få fin utsikt över tennis- och padelbanorna, kyrkan, skärgården och alla färgglada västkusthus.

Åsleröds campings bakgård

Om du bor på Åsleröds camping en bit utanför Fjällbacka kan du bege dig in i skogen och upp på bergstoppen och blicka bort till Fjällbacka centrum. Här har du god utsikt över skog, hav och hustak. En liten bortglömd plats dit fler borde ta sig.

Utsiktsplatser i skärgården

Hittills har vi bara gått igenom utsiktsplatser från land, självklart kan du även ta dig ut skärgården och få fin utsikt. Givetvis är dessa platser inte lika högt belägna, men om du befinner dig på Valö, den stora ö mitt utanför Fjällbacka, har du en fantastisk vykortsbild över Fjällbacka med husen, kyrkan, hamnen och Vetteberget.

Du kan också ta dig till Dyngö, en ö söder om Fjällbacka som karaktäriseras av en röd liten lotsutkik högst uppe på toppen, här kan du få en fin vy över delar av skärgården. 

Om du tar dig så långt som till Väderöarna kan du få storslagna solnedgångar, avlägsna båtar på väg till Norge och – om du har tur – en och annan säl.

Fjällbacka med omnejd bjuder som sagt på varierad natur och utsikt, den absolut populäraste är Vetteberget, dit många tar sig för att titta på solnedgången, äta picknick eller bara spana in Kungsklyftans unika klyvning av berget mitt itu.