Havsnära aktiviteter och fiske

Föredrar du att i sann västkustanda lämna land och ge dig ut på sjön? I Fjällbacka finns massvis med havsnära aktiviteter och äventyr för både stora och små. Gillar du att vara i vattnet men upplever det helst från land kan du även läsa våra guider Bada i Fjällbacka eller Vandrings- och cykelleder.

Åk på en båttur

I Fjällbacka finns ett antal olika skeppare som under sommarhalvåret erbjuder båtturer runt vår fantastiska skärgård. På vissa av turerna kan du till och med hoppa av på en ö och stanna ett par timmar för sol och bad! Du kan bland annat åka på tur med M/S Mira, Postbåten och Fjällbacka Skärgårdstjänst. Via M/S Mira kan du också hyra din egna lilla motorbåt. Du kan också åka med båten ut till Väderöarna, vår västligaste ögrupp, och spendera dagen promenerandes eller solandes på klipporna. Fjällbacka Skärgårdstjänst erbjuder förutom skärgårdsturer, badturer och romantiska solnedgångsturer även sälsafari.

Fiska kräfta och hummer

Om ostron inte lockar så kanske kräftor eller hummer gör? Nästan året runt finns möjlighet att följa med yrkesfiskaren Ingemar på M/S Mira på kräft- eller hummerfisketurer. Efter att själv har dragit upp tinorna får du även vara med när skaldjuren kokas i havsvatten vid Ingemars fiskebod, och självklart sedan avnjuta dem i goda vänners lag. På hösten erbjuder även Patrick på Fjällbacka Skärgårdstjänst hummerfiske för både privatpersoner och företag. Ett oförglömligt äventyr!

Paddla kajak och SUP

Det finns nog få upplevelser som slår att paddla kajak – att helt tyst glida fram på en spegelblank havsyta där du själv kan bestämma både fart och destination. Att hyra kajak eller sup i Fjällbacka är enkelt via 2sea4U. De hyr även ut mountainbikes, om du föredrar att stanna på land och uppleva den fantastiska turen på lite mer fast mark.

Segla

Kanske har du alltid drömt om att själv få styra din egen skuta? I Fjällbacka har du möjlighet att via Seglarsällskapet Nordeviken (SSN) gå i seglarskola under sommarmånaderna. De har kurser som vänder sig till både vuxna och barn. Om du själv inte vill sitta bakom rodret men ändå få uppleva vinden i håret och vattnets kluckande mot båtens skrov kan du följa med den vackra gamla lotsbåten Ilse från Väderöarna på hennes segelturer. De avgår vanligtvis på tisdagar och torsdagar under sommaren.

Plocka ostron

Att själv plocka och skörda den mat som man sedan äter ger många stor tillfredsställelse. När det kommer till ostron är det inte heller någon skillnad! Hos Kalvö Ostron kan du få följa med Kalvöbon Åsa och själv vada ut i vattnet och plocka dina ostron, som växer på ostronbankar som funnits i hennes släkt sedan 1600-talet. Efter att ostronen plockats avnjuts de i Åsas sjöbod med goda tillbehör och drycker. En upplevelse väl värd att minnas!