Service och tillgänglighet

Att ta sig till och vistas i Fjällbacka ska vara enkelt och en trevlig upplevelse för alla. Här kan du därför läsa om Fjällbackas serviceutbud i form av bland annat apotek, vårdcentral och matbutik. Söker du efter hur du lättast reser till Fjällbacka kan du läsa vår guide, Ta dig till Fjällbacka.

Apotek

Fjällbackas enda apotek drivs av Apoteksgruppen och är beläget snett mittemot matbutiken på Allégatan. Apoteket har öppet under vardagarna och erbjuder ett välsorterat sortiment av både receptfria och receptbelagda läkemedel. Du kan också få goda råd om hur du kan vårda och förbättra din hälsa av den kunniga personalen.

Parkering

Under 15 juni – 15 augusti är de centrala parkeringarna i Fjällbacka tidsbegränsade och avgiftsbelagda, där den första timmen är kostnadsfri.  Det finns också ett antal 24-timmars samt långtidsparkeringar. Det lättaste sättet att hitta information om de olika parkeringsmöjligheterna, deras tidsbegränsningar och avgifter är genom att besöka Tanums kommuns sida Parkera i Tanum.

Bensinstation

Strax utanför samhället finns Fjällbackas obemannade bensinstation, där du kan tanka både disel och bensin. Stationen tillhör Din-X och ligger i korsningen Tanumsvägen/Gamla Stämmenvägen vid Tetra Pak. Om du behöver tillbehör till din bil så som olja eller spolarvätska finns detta hos Macken Fjällbacka i korsningen Dinglevägen/Tanumsvägen (som trots sitt namn inte har något drivmedel att tanka). Här kan du också hyra bil, släp och skylift samt köpa gasol, tidningar och dricka, glass och godis.

Matbutik

Förr om åren fanns det flertalet matbutiker i Fjällbacka, men nu i modern tid finns det endast en. Hos Coop i Fjällbacka på Jasminvägen hittar du dock ett välsorterat sortiment med det du kan tänkas behöva inför en vecka i sommarstugan, en dag på sjön eller en grillkväll i goda vänners lag. Butiken har öppet året runt, med utökade öppettider under sommaren. Förutom matbutik är Coop också postombud för brev och paket samt ombud för Systembolaget.

Sjöräddning

Sjöräddningsstationen i Fjällbacka har idag ca 50 frivilliga sjöräddare och 3 båtar. Stationen grundades redan 1969 och fick år 2021 ett nytt, modernt stationshus vid Badholmen. De frivilliga sjöräddarna utför årligen ca 250 uppdrag. Läs mer Fjällbackas station och hur du kan sponsra dem hos Sjöräddningssällskapet.

Bankomat

Fjällbackas enda bankomat är belägen i korsningen Allégatan/Kyrkvägen , du hittar den lättast genom att söka efter den på Bankomat.se. Du kan endast ta ut svenska kontanter i bankomaten. Närmsta bankkontor finns i Hamburgsund, mer information finns hos Sparbanken Tanum.

Vårdcentral

På Nestorsvägen ligger Närhälsan Fjällbackas vårdcentral. Vårdcentralen har öppet dagtid under vardagar, för ärenden under kvällar och helger hänvisar vi istället till jourcentralen i Tanumshede. Vårdcentralen i Fjällbacka tar både bokade tider och drop-in och har öppet året runt.

Bibliotek

I samma byggnad som vårdcentralen och servicehemmet finns också ett mindre bibliotek, med böcker för alla åldrar och intressen. Biblioteket har inte öppet alla dagar i veckan så för aktuella öppettider hänvisas till Tanums kommun.

Allmänna toaletter och duschar

Ibland har nöden ingen lag och man måste illa kvickt uppsöka en toalett. I Fjällbacka finns det ett antal olika allmänna toaletter. Sommartid finns det toaletter tillgängliga ute på Badholmen vid vandrarhemmet samt på parkeringen vid busshållplatsen och återvinningscentralen (som i folkmun kallas för ”Stallarna”, på Falkgatan). Bakom den gamla brandstationen vid samma parkering finns en toalett som har öppet vintertid. Toaletten bortanför Ingrid Bergmans Torg på Södra Hamngatan, i samma byggnad som Järnboden och restaurang Kroken, har öppet året runt. Alla toaletter är kostnadsfria.

Bredvid den allmänna toaletten på Södra Hamngatan finns också en avgiftsbelagd, allmän dusch. På Badholmens vandrarhem finns sommartid också möjlighet att duscha mot en mindre avgift.

Återvinningsstation

Bara för att man är på semester bör man inte ge upp de goda vanorna att källsortera sitt avfall! I Fjällbacka ligger återvinningsstationen vid parkeringen vid busshållplatsen på Falkgatan som av Fjällbackaborna kallas för ”Stallarna”. Du kan hitta återvinningsstationens exakta position hos Rambo. I kommunen finns också två återvinningscentraler, en i Hamburgsund och en utanför Tanumshede. Läs mer om deras öppettider och vilket typ av avfall de tar emot på Rambos hemsida.