Fyra årstider i Fjällbacka

Fjällbacka är för de flesta förknippat med sommaren – salta bad, glittrande hav, varma brisar och mycket, mycket glass. Sanningen är dock att Fjällbacka är ett levande samhälle året om, och precis som årstiderna skiftar ändrar även samhället karaktär med dem.

Sommar – så som vi tänker oss Fjällbacka

Sommar, sommar, sommar! Nu är utbudet av aktiviteter, restauranger och boendemöjligheter som allra störst. Det är också enkelt att förstå varför Fjällbacka är en sådan magnet för tusentals och åter tusentals besökare under en varm och stilla sommardag.

Möjliga aktiviteter är nästan obegränsade – vandra, hyr kajak, spela tennis, padel eller minigolf. Hyr en båt eller åk på en guidad båttur, spela golf, bada, fiska, gå en kurs i segling, hyr en cykel, meta efter krabbor eller makrill… Bara din fantasi sätter gränserna (och kanske vädret)! Kontakta turistinformationen för mer info: Tel: +46 (0) 702 54 54 08 eller mail: info@fjallbacka.org.

Höst – lugnets årstid

När högsommaren lagt sig och industrisemestrarna tagit slut faller ett efterlängtat lugn över samhället. De senaste åren har butikerna, restaurangerna och boendeanläggningarna dock arbetat gemensamt för att förlänga säsongen och kunna erbjuda de besökare som finns kvar aktiviteter, god mat och övernattningsmöjligheter.

Höstens stora händelse är utom tvekan hummerfisket, vilket alltid har premiär den första måndagen efter den 20 september. Då vaknar det gamla fiskesamhälle som Fjällbacka är till liv igen efter en liten vila från sommaren, och det finns flertalet arrangerade turer som kan ta dig ut på jakt efter havets svarta guld. Kombinera gärna med mat och boende på någon av samhällets hotell eller vandrarhem.

Vinter – hockey, traditioner och umgänge

Under riktigt kalla vintrar lägger sig isen mellan öarna – kring år 1850 var det till och med så kallt att det gick att flytta hela hus över isarna (se Hus med Historia och läs om Ernst och Dagnys hus). Även om husflyttning kanske inte hör till vanligheterna nu för tiden, så går det vissa år att gå på isen i och kring samhället.

Fjällbacka har också en egen hockeyförening som ansvarar för hockeyrinken, för den som föredrar att åka skridskor på land. En bit inåt land finns också ett par större sjöar som är populära för långfärdsskridskor under kalla vinterdagar.

Kring jul anordnas alltid en köpmanskväll, med extra fina erbjudanden i Fjällbackas butiker och restauranger. Och lördagen innan första advent hålls traditionsenligt den årliga julmarknaden, med försäljare av varor, mat och annat som hör julen till från både samhället så väl som närområdet. Det nya året rings in med nyårskonsert i kyrkan, en tradition som startade vid firandet av det förra millennieskiftet och som hållit sig sedan dess.

Vår – när allt vaknar till liv igen

Få årstider är kanske så härliga som våren, när naturen och för all del vi människor också legat i ide och åter kommer till liv. Detsamma gäller Fjällbacka! Många av de butiker och restauranger som inte har öppet året runt börjar från påsk och framåt att hålla öppet på helgerna (vissa torsdag – söndag). Sommargästerna återvänder till sina stugor på land och ö, och sakta börjar samhället surra av liv igen.

Nu är ett utmärkt tillfälle om du inte redan hunnit dit under höst eller vinter, att besöka Väderöarna. Vill du hålla dig på land finns det flertalet vackra naturreservat och vandringsstigar i och kring Fjällbacka, se exempelvis Kuststigen och Veddö.