Bada i Fjällbacka

Vem förknippar inte Fjällbacka med sol och bad? Precis som de flesta andra ställena i Sverige är Fjällbacka som mest besökt under sommaren – och vad är mer förknippat med sommar än bad? I och runtom Fjällbacka finns det flera fina badplatser.

Ta en båt ut till någon av alla öar i skärgården

Fördelen med just den bohuslänska kusten och skärgården är att du i princip kan ta ett dopp var du vill. Ta dig ut till en av alla fantastiska klippor i skärgården och hoppa i. Du kan exempelvis hoppa på Postbåten eller åka med Fjällbacka Skärgårdstjänst för att komma ut bland öarna. Eller varför inte hyra en egen liten båt av Ingemar på M/S Mira? Läs gärna vår guide för fler tips på havsnära aktiviter och fiske.

Väl på öarna finns det möjligheter att både hoppa från klippor ned i det blåa djupet eller ta dig i från en strand. Tänk på att vid lite kallare temperaturer gillar de ökända brännmaneterna att göra livet för badarna svårt. Inte för att de är speciellt farliga, men att bli bränd av en är inte speciellt skönt. Ta en extra titt innan du hoppar i plurret. Utöver alla härliga klippor ute i skärgården kommer nedan ett axplock av badplatser i Fjällbacka.

Badholmen

Om du vill komma upp på lite högre höjder är Badholmen badplatsen för dig. Här finns nämligen ett hopptorn samt en mindre trampolin. Hopptornet är känt för att vara omslag till Camilla Läckbergs roman Sjöjungfrun. Men om du hittar någon sjöjungfru här vet jag inte om vi kan lova – du kan ju dock alltid hålla utkik. Hit ska du inte ta dig om du vill spendera större delen av dagen, här nöjer du dig med att hoppa i några gånger och sen fortsätta dagen någon annanstans. Här finns även mindre omklädningsrum för dig som vill byta om på plats samt ett café. Om du varken föredrar svalt havsvatten eller hopptorn finns här även en bokningsbar badtunna samt bastu. Bokar gör du hos Badholmens Vandrarhem.

Badberget

Beläget söder om centrum ligger det populära Badberget, som du ser på bilden ovan. Här är det någorlunda grunt och det finns möjligheter till att både hoppa i från bryggan och vada ut längs stranden. Här finns även en handikappramp, picknickbord samt toalett. Ta en promenad från centrum, parkeringsplatser finns det begränsat av. Morgonbadare vallfärdar hit under sommarhalvåret, så om du vill höra lokala historier och goda skratt är det hit du ska ta dig på morgonkvisten.

Sälvik

I anslutning till Fjällbacka Camping finns en badplats som även denna erbjuder både strand och brygga. I och med att campingen ligger i närheten av badplatsen finns där möjlighet att köpa glass och fika. Här finns också gott om parkeringsplatser i anslutning till badplatsen. I Sälvik finns en stor gräsplätt med gott om utrymme att breda ut sig och spendera hela dagen på. Vem vet, kanske får du även syn på en säl som sticker upp huvudet? Namnet Sälvik kommer nämligen från den stora möjligheten förr att faktiskt se sälar här i viken.

Veddö

Strax norr om Fjällbacka ligger halvön Veddö. Veddö är ett naturreservat med en fin vandringsled om ca 3 kilometer. Längs med denna led kan du njuta av fina stränder och härliga klippor att kasta dig i ifrån. Här betar också kor och får om somrarna, och det finns gott om parkeringsplatser. Det finns inget café eller matservering, så det gäller att fylla och ta med sin egen picknickkorg. En fördel med Veddö är att det inte är fullt lika mycket folk här som på de mer centrala badplatserna.