Alfred Wahlberg

1834-1906

Studier i Düsseldorf och Paris.
Wahlberg gästade Fjällbacka många somrar och många Fjällbackatavlor blev målade, de flesta månskensbilder. Åtskilliga av dessa ställdes ut på Salongen i Paris. Redan 1868 visade han den första.
1881 nådde hans månskenskonst sin höjdpunkt. Då målade han den stora och mycket berömda ”Fjällbacka i månsken”. Den ställdes ut samma år på Salongen där den väckte stort och berättigat uppseende. En kritiker skrev i Figaro: ”-Den svenske målaren är en man med mycket stor talang, som återger sitt lands egendomliga natur skönt och sant. Jag stannar med förkärlek framför hans fiskarby Fjällbacka. Jag vet inte någon artist som bättre än Wahlberg återger månskenets nattliga effekter”.

Tavlan inköptes av Pontus Furstenberg för 8000 kronor. Den hänger nu på Konstmuséet i Göteborg. Åtskilliga andra tavlor köptes av ledande konsthandlare och bilderna spreds över världen. En del hamnade i Frankrike, en del i England, men de flesta kom till Amerika. Bland dem som stannade i vårt land finns hans sista Fjällbackatavla ”Fjällbacka aug. 1905”. Den hänger nu på Svensk Franska Konstgalleriet i Stockholm. Denna tavla är helt olik hans tidigare verk. Den då 70-årige konstnären har lämnat den nationalromatiska stilen och närmar sig impressionisterna.