Lennart Holmberg

född 1923

Studier:
Konstnären H Leite Brasilien 1975
Marinmålaren KG Holmberg 1976-1977


Resor:
Studerat konst under sina resor till åtskilliga platser i Europa, Sydamerika, Västindiska öarna, Australien och Marocco.


Utlandsvistelse:
Cadiz Spanien 1958-1962
Belo Horisonte Brasilien 1973-1976


Utställningar:
Stures konstsalong i Borrby 1975
Konstföreningen i Hultsfred 1979
Skeppet i Målilla 1979
Biblioteket i Fjällbacka 1979


Offentliga utsmyckningar:
Hantverksföreningen i Hofors 1970
Biblioteket i Fjällbacka 1978


Presskrifter från Utställningar:

Oskarshamns-Tidningen 30/3 1979
”FAMILJEUTSTÄLLNING” I MÅLILLA PRESENTERAR HÖGKLASSIG KONST.
Lennart Holmberg är globetrottern i familjetrion. Han har fem år varit i Spanien, tre år i Brasilien och rest runt i hela världen så han målar mariner och landskapsmotiv. Det är ingen tvekan om att här finns tydliga spår av brodern KG Holmberg men skillnader. Lennart Holmbergs bilder är tätare, mera påtaglig och mindre visionära.

Smålands -Tidningen 2/4 1979
INTRESSANT KONSTUTSTÄLLNING VISAD PÅ SKEPPET I MÅLILLA.
Dagarna mellan fredag och söndag har det varit stor aktivitet på folkströmmen i Skeppet, Målilla. Publikintresset har varit stort för den konstutställning som där visats. Lennart Holmbergs tavlor hade många rödlappar så var hans produktion även stro. Hans havsmotiv uppskattades ljudligen av besökarna. Vatten, mest hav med båtar tycks han ha stor förkärlek till – så även publiken.

Bohuslänningen 7 juni 1979
Konstutställningar är långt ifrån ovanliga i Fjällbacka. Vad som däremot är mera ovanligt, är att någon av samhällets egna söner och döttrar är utställare. Under tre dagar var det dock två konstnärer, syskon och uppväxta i Fjällbacka som hade en mycket välbesökt utställning i Biblioteket. Det var Sonja Hjelm och Lennart Holmberg. Sonja ställde ut en rad akvareller medan Lennart visade upp oljemålningar. Båda har sina rötter vid havet och det är tydligt att detta satt sina spår även i deras konstnärliga utövning. Lennart har sin starka sida i spelet mellan himmel och hav. Sonja ser mest det vackra i naturen där have också allt emellanåt skymtar fram. De båda syskonen har ytterligare två syskon, som även dessa har en stark konstnärlig ådra.

Uno Johansson
Vetlanda-Posten 30 mars 1981
BOHUSLÄNSK MARINMÅLARE STÄLLDE UT VID INTRESSANT KONSTEXPO I VISERUM
Målaren Lennart Holmberg är måhända inte speciellt välkänd i våra bygder – men inte desto mindre intressant. Han är i huvudsak marinmålare och ett 40-tal verk med havsmotiv visades under helgen i Viserum. I kollektionen ingich dessutom 10-talet gouacher och dessa skiljde sig helt från hans oljeproduktion, både vad gäller färger och motiv.

Lennart Holmberg, hemmahörande i Stenungsund, är en av medlemmarna i en stor konstnärssläkt. Hans border KG Holmberg är kanske mera känd för viserumspubliken. Han är också marinmålare och en del av sin utbildning har Lennart också fått vid studier för honom. Det var åren 1976-77 som KG delade med sigav sina kunskaper till brodern. Dessförinnan hade Lennart Holmberg studerat för konstnären H Leite i Brasilien 1975.

Globetrotter.
Utställningen i Viserum hade arrangerats av Viserums Konstförening och pågick under dagarna tre från fredag till söndag i Kommunalhuset. Intresset för Holmbergs visning var stort och många tog också tillfället i akt att besöka lokalen. Flera av konstverken fann också snabbt köpare. Sin inspiration till marinmålningarna har Lennart Holmberg fått under sina många år på sjön. I ett 10-tal år var han nämnligen sjöman till yrket och under sina resor har han också studerat konst på åtskilliga platser i Europa, Sydamerika, Västindiska öarna, Australien, Asien och Marocco. Åren 1958-62 var han bosatt i Cadiz i Spanien och 1973-76 i Belo Horizonte i Brasilien.

Född vid havet.
Även om han inte visat sina alster just i Viserum tidigare, så har han ställt ut för konstföreningen i Hultsfred och på Skeppet i Målilla under 1979. Härutöver kan nämnas liknande exopn i Stures konstsalong i Borrby och Biblioteket i Fjällbacka. Fjällbacka i Bohuslän är f ö den plats där hans vagga stod för 58 år sedan. Därför är det kanske inte så konstigt att han har en viss förkärlek för vatten och hav. Från att tidigare ha målat mer sporadiskt, så har han under den senaste 10-årsperioden utövat sin konst mera på heltid. Även om Lennart i viss mån har drag av brodern KG Holmbergs målarkonst, så finns det ändå vissa skillnader. Dessa ligger främst i uttryckssättet, i färgvalet och speciellt mellan himmel och hav.