Kostervalsen

1957 spelades delar av filmen Kostervalsen in i Fjällbacka och på Jakobsö utanför Hamburgsund. Den populära melodin ”Kostervalsen” skrevs av David Hellström och Göran Svennings (text). Av denna är det endast titeln som har något gemensamt med filmen, melodin förekommer också som ledmotiv.
Manus skrevs av Lennart Hellsing och Bengan Linder. Regi Rolf Husberg.

Handlingen i kort

Pelle och Kurt (Åke Söderblom och Egon Larsson) är arbetskamrater. Pelle grälar med sin fru Maja (Yvonne Lombard) och följer med Kurt till västkusten och Fjällbacka. Kurt har ärvt en koster och ett hus på en ö (Jakobsö). På ön finns en ferieskola för flickor och Kurt blir genast intresserad av Birgit (Gaby Stenberg) som är en av lärarna på ön.

Pelle och Kurt blir omgärdade av unga flickor och flirtar friskt. Efter ett par dagar dyker även Maja upp på ön. Hon har fått reda på makens vistelse och tar då anställning som husa på ferieskolan. Birgit är på ön under falskt namn, hon har rymt från sin far och sin fästman som hon inte vill gifta sig med. Efter diverse flirtar, segelturer till och från Fjällbacka, juveltjuvar mm, dyker så fadern och fästmannen upp.

Filmen slutar med att Birgit väljer Kurt framför fästmannen och Pelle försonas med sin Maja. I slutscenen seglar de två paren i var sin båt mot solnedgången.

Några pressröster från 1958

Expressen (Alf Montán): ”Sol, sommar, sång, badflickor, västkustmiljö och fläktar från svensk films 40-tal för att inte säga 30-tal – allt i ett konventionellt lustspel. Det har förvånansvärt nog skrivits av eljest så fantasifulle Lennart Hellsing. Tillsammans med Bengt Linder har han inte lyckats åstadkomma mer än ett toffelhjältemotiv och några små förvecklingar som nätt och jämnt räcker till att pressa handlingen fram över badklipporna.”

StT (Movie): ”Svennings text ger ingen som helst möjlighet med hjälp till handling, så de båda författarna har fått hitta på en sådan. Det har blivit en liten kärleks- och äktenskapshistoria i västkustmiljö med farsupptåg och förvecklingar, en smula mystik kring en söt flicka, seglingsäventyr, vattenplums och vackra badflickor. Ingenting märkvärdigt på något sätt, men alltigenom trivsamt och roligt.”

MT (Per-Olf Wredlund): ”Filmtiteln ger löfte om sol, sommar och vackra flickor. Tyvärr har dessa ingridienser kommit alltför mycket i bakgrunden i Kostervalsen som inte har blivit den hyllning till västkusten och den svenska sommaren som den hade kunnat bli om möjligheterna tagits till vara bättre. Men Kostervalsen har blivit en ganska hygglig underhållningsfilm som man inte har anledning att reta upp sig på.”