Daniel Berg

1887-1937

Daniel Berg föddes i Naverstad. Han var son till dåvarande kyrkoherden i Naverstad Henrik Berg och hans maka Amalia Dahl. Berg gifte sig med N H Isaksson (1891-1963) som var dotter till sjökapten Isaksson från Fiskebäckskil och hans maka Helen Larsen från Kville.

Berg var journalist, bl a i London, och han har skrivit en mängd böcker, två med motiv från Bohuslän. Den ena ”Härjaren på Raneö” tar in personer och historier som Berg hört under seglingar i Fjällbacka skärgård. Verkligheten är dock romantiserad och omstuvad. En del personer och namn är trots detta lätta att känna igen:

Härjaren själv är kapten Janne Bruce på Hjerterö. I boken nämns hustruns namn Livian Kruse samt en dotter. Detta stämmer inte med verkligheten. Vidare återfinns Gjerling som torde vara handlanden Gerle, Remper på Florholmen är kapten Johansson på Florö. Hällbacka är Fjällbacka – namnet Fjällbacka står t o m i en not. Kvillinge = Kville och Wrematorp = Wrem. Den höga klippön Nabben är Näbban innanför Hjerterön. Historien om Bruce som målade sin fru gul och blå förekommer i boken på Florö, men med en annan person. För övrigt har boken fina skildringar av natur- och havsmiljö på Hjerterö