Stellan Johansson

1937

Stellan Johansson är bosatt i Slottet söder om Hamburgsund. Han har arbetat inom flera yrken. Numera driver han och hans hustru en krog i Hamburgsund, men mest känd är nog Stellan för sina guidade turer i Fjällbacka skärgård. Efter starten för 20 år sedan med lilla ”Munken” är idag ”Nolhåtten” ett välkänt inslag i vår skärgård. Ombord får besökarna sig till livs livfulla och mustiga historier som alla har anknytning till öarna Stellan visar upp.

1997 gav han ut boken ”Ruskiga historier och historiska ruskigheter” med illustrationer av Malene Hammeleff-Jacobsen. Den är nr 6 i Tanums kulturnämnds skriftserie.

Genom sitt historieberättande förvaltar Stellan den muntliga berättartraditionen från vår kust.

Alla som lyssnat till Stellan Johansson förstår också att han har ett mycket stort intresse för vår kusts historia. Han har lagt mycket tid på egen forskning och hans ideer accepteras inte riktigt av den akademiska forskarvärlden. Stellan har bl a beskrivit troliga handelsvägar mellan vårt Jore och de brittiska öarnas York. Vi hoppas att Stellan kan ta sig tid att på annan plats på vår hemsida kunna utveckla dessa tankar.