Samhällsföreningen – Ordförandebrev vintern/våren 2024-2025

I Fjällbacka Bladet 2023-2024 inledde jag med att attraktionskraften för att leva och bo på en ort är att det finns tillgång till ett överkomligt boende och arbetstillfällen samt att det finns bra privat och offentlig service. För ett samhälles utveckling och dragningskraft att besöka Fjällbacka är det också viktigt att byggnader, vägar, trottoarer, gångstråk, vatten-/avlopp underhålls och/eller utvecklas.

Vad har då hänt i Fjällbacka, i stort som smått, sedan förra vinternumret skickades ut? Jo flera positiva saker. Arbetet med upprustningen av Nestorgården är genomförd. Telegrafhuset är i huvudsak färdigrenoverat när detta skrivs. Trappan vid COOP är utbytt. En skylt har satts upp att det är tillåtet att cykla mot enkelriktat på Allégatan. Återvinningscontainrarna är flyttade från ”Stallarna” till långtidsparkeringen. Gamla ”Badisbyggnaden” är ersatt av ett exteriört liknade hus. Omläggning av VA-systemen på Föreningsgatan och N Hamngatan är påbörjad.

Förutsättningen för att hitta nya boenden i Fjällbacka med omnejd blir allt större. Fastighetstomterna på Flig 1:6 är färdigställda och ligger ute till försäljning. Bygget av huset för ”Brf Falkevägen” på tomten där gamla Eva:s låg pågår och bedöms vara inflyttningsklart till sommaren 2025. Projekteringen av bostadsprojekt ”Lunnemyren” bedöms erhålla bygglov efter årsskiftet. Utformning av bostadsområdet Kville-Bräcke 2:3 pågår. Arbetet med projekteringen av bostadsområdet Kville-Ödsmål 2:2 bedöms påbörjas under 2025.

Möjligheterna att erhålla en bra balans mellan helårs- och delårsboende är dock svårare att lösa än den ”Gordiska knuten”. Problemet har debatterats under många år och olika förslag till åtgärder har lagts fram för att erhålla en önskvärd balans. I en mastersuppsats vid Lunds universitet 2005 (ISRN LUTVDG/TVLM-05/5112-SE) påtalas det att det krävs insatser på flera olika områden för att kunna ändra utvecklingen. Förändringar i lagstiftning och arbetsmarknadspolitik krävs. Satsningar på kommunikation och IT-utveckling är också viktiga åtgärder, men även att öppna upp för ett kultur- och fritidsliv. Det framgår också att styrande för var ungdomar och barnfamiljer väljer att bosätta sig är att det finns tillräcklig service och intressanta fritidssysselsättningar, förutom möjligheten till försörjning och rimliga boendekostnader.

Vid föreningens årsmöte den 20 november på ”Café Bryggan” deltog ca 60 personer. Kommunstyrelsens ordförande, Liselotte Fröjd, informerade om kommunens satsningar på skola, vård och omsorg för att ha ett levande samhälle och främja inflyttning till kommunen. En utmaning är det låga barnafödandet. Anette Karlsson, planarkitekt/miljö- och byggnadsförvaltningen informerade om pågående detaljplanearbetet för området runt COOP. Thomas Karlsson, projekt- och byggledare/fastighetsförvaltningen, informerade om VA-arbetet på vissa gator i Fjällbacka. Information om pågående verksamhet i Fjällbacka finns på Tanums kommuns hemsida. Mötet avslutades med att samhällsföreningen bjöd på förtäring som bryggan förtjänstfullt arrangerade. Året i Fjällbacka avslutas traditionsenligt med nyårskonsert i kyrkan.

Önskar er alla en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.

Gustaf Berggren
Ordförande