Ordförandebrev Samhällsföreningen våren 2018

Flaggorna vajar, helikoptern svävar ovanför och filmar, det ryker när människorna runt omkring dig andas. Någon rättar till stavarna, en äldre kvinna startar sin gps-klocka. Det ligger en förväntan i den iskalla luften. PANG! Starten på Vasaloppet, världens största motionslopp har gått och längst bak i fältet händer det absolut… Ingenting. Efter fem minuter har den långa ormen av människor rört sig så mycket att du sakta, sakta kan börja staka dig framåt. Efter en timme börjar farten pressas upp.

Precis så känns det när man är nytillträdd i styrelsen för Samhällsföreningen. Det känns som det går så sakta men efter ett tag inser man att det går framåt i god ordning. När jag gick på min ordförandepost i vintras fick jag god hjälp av den tidigare ordföranden Rosita Jansson där jag fick del av all korrespondens och alla styrelseprotokoll från hennes långa ordförandeperiod och det som slår mig är att det är samma manege, samma Fjällbacka och det är till stor del samma problem som stöts och blöts. Det är bostäder. Det är trafiksituationen, det är infrastruktur, toaletter, Valborg och allt mellan himmel och jord.

Samhällsföreningen är remissinstans för kommunen såväl som en förening som ska komma med förslag för utveckling, men den är inget beslutande organ i kommunala frågor. Vår uppgift är att hela tiden se till samhällets helhet först och enskilda särintressen i andra hand. Ibland är det en svår balansgång. Det blir motstående intressen helt enkelt. Men det är ju demokratins uppgift. Sedan förra årets höstmöte har vi en delvis ny styrelse där vi har en ganska bra representation av samhället med några småbarnsföräldrar, några pensionärer och några mitt i livet.

Under våren 2018 har vi jobbat på; med trafiksituationen där vi haft möte med kommunen, piskat på Trafikverket som inte tar ansvar för sina vägar, pratat bostäder med kommunen, pratat vandrings- och cykelleder med kommunen, det har pratats förskola, skola och överklagande av detaljplaner. Det har arrangerats Valborgsfirande och vi har deltagit i flertalet möten om asiatiska turister, offentliga toaletter, turismstrategi och listan bara fortsätter. Men till slut mynnar allt prat ut i verkligheten och något vi glädjer oss mycket över just nu är att utomhusscenen som samhällsföreningen har jobbat för i många år kommer på plats på Badholmen under sommaren 2018.

Slutligen, mig når ni enklast via jacob@joreviken.se eller varför inte dyka på mig när ni ser mig på byn?

Jacob Agertoft